вівторок, 27 червня 2023 р.

Роман Зіненко. Війна, якої не було. Хроніки Іловайської трагедії

Зіненко Р.А. Війна, якої не було. Хроніки Іловайської трагедії. – Ч.1. 7 – 24 серпня 2014 року /Роман Зіненко; за ред. Ю.Є. Бутусова; вступ. ст. Ю.Є. Бутусова; худож.-оформлювач Е.О. Балула. – Харків: Фоліо, 2019. – 446 с.: іл. – (Хроніка).

Зіненко Р.А. Війна, якої не було. Хроніки Іловайської трагедії. – Ч.2. 25 –31 серпня 2014 року /Роман Зіненко; за ред. Ю.Є. Бутусова; худож.-оформлювач Е.О. Балула. – Харків: Фоліо, 2019. – 476 с.: іл. – (Хроніка).

Книга Романа Зіненка «Війна. Якої не було. Хроніка Іловаайської трагедії» (в двох томах) є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Про книгу

Нова книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки.

Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.

Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7 – 24 серпня 2014 року. Друга частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25 – 31 серпня 2014 року.

Ця надзвичайна книжка Романа Зіненка написана у дуже рідкому жанрі – історичний репортаж, хронологія та перебіг боїв очима солдат, опис, в якому відчуваєш нерв та емоції кожного бою, кожної краплі поту та крові. Це вражає, мабуть, тому, що це дослідження та цей твір зробив боєць, який безпосередньо воював в Іловайську та бачив все, що описано, на власні очі. Книжка є обов’язковою для усіх, хто хоче відчути, якою є війна в Україні, хоче мати в руках ретельно перевірений історичний матеріал, першоджерела інформації.

Іловайська операція – одна з ключових подій Війни за Незалежність, коли невеликі, поспіхом створені загони добровольців та армійців, нанесли болючий удар по донецькому угрупованню російських найманців і для порятунку ДНР регулярна армія російської федерації вторглася в Україну. Саме під Іловайськом вперше за час війни українські бійці взяли у полон 17 російських військовослужбовців, і вперше Україна продемонструвала всьому світу свідчення самих росіян, які спростували брехню путіна про відсутність російської агресії. Україна показала світу, що здатна дати відсіч російській армії, що є жертвою збройного нападу, і це повністю змінило ставлення до російсько-української війни у всьому світі. Це дозволило укласти Мінські угоди, і вперше країни Заходу стали сторонами врегулювання війни в Україні.

Значення Іловайська стало важливим не тільки через тактику та стратегію – це був моральний вчинок, приклад опору українців в умовах значної переваги російських військ.

Українські воїни могли здатися – скласти зброю та спустити прапор. І вони залишилися б живими. Але вони не драпанули та не здалися – вони пішли в бій заради держави, армія якої створювалась саме у пеклі таких битв. Іловайськ – це трагедія, подвиг та вічна слава і честь України.

Книжка Романа Зіненка має зайняти своє місце у кожній бібліотеці, це жива історія нашої країни, один з ключів для розуміння війни 2014 року.

Мине час. Війна скінчиться і стане історією. Щоб зберегти про неї правду в деталях, літописцям доведеться вивчити не тільки офіційні документи, але і перевірити численні свідчення безпосередніх учасників бойових дій. Відокремити вигадки і маніпуляції від дійсних фактів і свідчень. Оцінки, враження і свідчення звичайних людей, втягнутих у бурхливі історичні процеси, не завжди співпадають з офіційно оприлюдненими…

Про автора                               Роман Зіненко (нар. 1974 р.) – колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України – «Іловайський щоденник», що вийшла у видавництві «Фоліо». Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах, отримала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив з-під Іловайська кривавим «зеленим коридором».



Немає коментарів:

Дописати коментар

допис

ЧИТАЄМО ПРО ВІЙНУ. Лариса Сивопляс «Щоденник чернігівки (100 днів тривог та надій)»

     Сивопляс Лариса. Щоденник чернігівки (100 днів тривог та надій) – К., 2022, ТОВ «НВП “ Інтерсервіс ” », 136 с.           Лариса Сивоп...