пʼятниця, 26 травня 2023 р.

«Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни»

Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни / Упоряд. – Київ: ВД «Дакор», 2022. – 192 с., іл..

На сторінках цієї книги зібрані реальні історії про початок повномасштабної війни, зокрема, на території Чернігівської області, злочини окупантів та героїчний опір українського народу.

Книга з автографом колективу ЗМІ "ЧЕЛАЙН" є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

Про книгу

Збірка містить правдиві розповіді про злочини російських окупантів на Чернігівщині, героїчні вчинки, доблесть і відвагу сіверських воїнів, волонтерів і навіть дітей. Адже на боротьбу проти підлого ворога стала вся країна: військові та цивільні, дорослі і діти… Ми усвідомили, що лише разом ми – сила! І що лише в єдності ми здатні перемогти жалюгідного рашистського звіра.

    24 лютого 2022 року почався новий етап російської агресії – відкрите масштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Україна чинить запеклий опір. Цьому з 20 лютого 2014 року передувала гібридна війна Російської Федерації проти нашої країни, під час якої ворог захопив територію Автономної Республіки Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. 

   Варто памятати! Від початку цієї підлої гібридної агресії і до початку відкритого вторгнення 189 Захисників України з Чернігівщини віддали своє життя за свою країну.

   Успішна оборона Чернігівщини в першому етапі відкритої війни з російським агресором з 24 лютого до початку квітня 2022 року викликає не тільки захоплення, радість визволення та захисту, а також смуток і біль від втрат. За оцінкою Чернігівської обласної військової адміністрації російські війська відібрали життя майже у 500 мешканців Чернігівщини. Серед них – 22 дітей. Тисячі понівечених доль і ні в чому не винних цивільних громадян. В області після себе загарбники залишили більше 8 тисяч зруйнованих чи пошкоджених будівель. Понад 90% це житло. Розбиті 33 мости та переходи, пошкоджено більше 1100 км автомобільних доріг.

    Під час активних бойових дій на території Чернігівщині було знищено або пошкоджено багато культурних пам’яток міста. Не стали винятком і бібліотеки, яким добряче дісталося від варварської армії московії. Нині бібліотечна система міста долає чимало викликів: це і пошкодження будівель, повна їх руйнація, відсутність працівників на робочих місцях. Утім, попри все, бібліотеки, які мають можливість функціонувати, приймають відвідувачів. З кожним днем гостей у книжок дедалі більше. Книжка – хороший друг людини. Про це не варто забувати навіть у такий складний час. Адже часто, читаючи книжку, можна відшукати багато паралелей із подіями з нашого життя та зрозуміти, де нам шукати вихід.

    «Представлена читачу книга «Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» підготовлена упорядниками та авторами журналістського колективу «ЧЕЛАЙН» НА ЧОЛІ З Павлом Солодовником. Вона є збірником стислих розповідей. Написані під часі після бойових дій саме з метою показати подвиг, масовий героїзм та стійкість наших земляків, виявлених у захисті своїх міст і сіл під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України.

У книзі висвітлюються різні сторони і аспекти вже минулих подій, випробовування та пережиті жахіття війни. це про звитягу Захисників України, волонтерів, всіх, хто в той час ціною неймовірних зусиль забезпечував життя громад і рятував людей. Показані як приклади чисельних злочинів російських окупантів проти мирного населення, так і щоденний внесок абсолютної більшості чернігівців у наближення перемоги.

Зрозуміло, що видання таких актуальних і «гарячих» книг про війну під час війни має свої суворі обмеження, бо не прийшов час про все писати…

Збірник «Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» став черговим важливим кроком у збереженні пам’яті про Чернігівщину під час російсько-української війни, яку вже зараз називають війною за незалежність України. Книга важлива не тільки для сучасників, а також для майбутніх істориків і наступних поколінь для пізнання нашого героїчного і легендарного часу», - у передмові до видання зазначив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

     Героїчна оборона Чернігова і Чернігово-Сіверщини була високо оцінена і суспільством, і державою. Проте, війна ще не завершилася. Щодня прикордоння обстрілюють, періодично над Чернігівщиною літають російські ракети, Захисники України щодня ризикують життям, відвойовуючи клаптик за клаптиком українську землю.

Про авторів

На сторінках цієї книги зібрані історії, підготовлені журналістами чернігівського ЗМІ «ЧЕЛАЙН» Іриною Осташко, Мариною Кирієнко, Таліною Тарасенко, Світланою Білоус та Павлом Солодовником. На обкладинці використана фотографія чернігівського фотографа Дмитра Приходька. Літературне редагування здійснила Оксана Писана.  Ця книга побачила світ завдяки фінансовій підтримці народного депутата України з Чернігівщини Бориса Приходька.



На фото: Павло Солодовник

Немає коментарів:

Дописати коментар

допис

ЧИТАЄМО ПРО ВІЙНУ. Лариса Сивопляс «Щоденник чернігівки (100 днів тривог та надій)»

     Сивопляс Лариса. Щоденник чернігівки (100 днів тривог та надій) – К., 2022, ТОВ «НВП “ Інтерсервіс ” », 136 с.           Лариса Сивоп...